Volk

Published on 10 February 2022 at 23:29

Še ena žival, ki ima kar nekaj mistike in skrivnosti za seboj. Na žalost je največkrat prikazan kot hudobec, krvoločna zver, ki ne dela drugega kot pa pobija in dela škodo pastirjem in kmetom. V Grimovih pravljicah je vedno prikazan kot poosebitev »zla«. Nič ni bolj neresnično kot to. Govorimo namreč o volku. Volk je prisoten v veliko mitologijah, najbolj poznan verjetno je Fenrir v nordijski mitologiji. Je eden od sinov boga Loki-ja in jotunke Angrboða. Ob prihodu Ragnaroka ( nordijski konec sveta) volk Fenrir požre sonce in pogoltne vrhovnega boga Odina. Kot rečeno, je pravi zlobec. Ampak ali je res?

 

Zakaj je prišlo do tega, ne vemo. Mogoče zato, ker splošna populacija ne pozna dovolj dobro njihove strukture. Največkrat se ljude bojimo nepoznanega in ustvarimo lastne demone za opravičevanje svojih dejanj. Ali pa ocenjujemo njihov uboj npr. ovac kot zlobno dejanje. Pripisujemo jim neke človeške lastnosti (antropomorfizem), kot da to storijo namenoma. A vemo, da narava ne naredi nič namenoma. Vse ima smisel, ki je največkrat v nasprotju s človekom. Seveda pa v času lakote ali pa bolezni npr. steklina lahko pride tudi do incidentov. Še vedno je to divjina in ljudje ne znamo več živeti v divjini in ne poznamo zakonov narave.

Mogoče pa zato, ker so nam volčji tropi na nek način močno podobni. Tudi pri njih velja neka struktura v družbi. Odločitve sicer sprejema alfa samec in samica a vsak izmed njih ima svojo pomembno vlogo v tropu. Teritorij branijo kot celota, na lov se odpravljajo kot ekipa. Mogoče najbolj zanimivo je ravno njihovo lovljenje. Strateško planiranje kako obkoliti plen, tudi če je večji od njih ni mačji kašelj.
Njihova struktura ni avtokratska, tj. ni šef le alfa samec in nič drugače. Zato velikokrat vidimo manjše boje znotraj tropa a to niso za prevlado, po domače, imajo sestanek. Ampak to pa ne pomeni, da imajo demokratsko odločanje. So primeri npr. lov ali premik tropa ali pa izganjanje oz. preganjanje drugih volkov, ko je beseda alfa samca glavna. Ostali člani so znani po temu, da v primeru smrti staršev prevzamejo vlogo nadomestnih staršev ali pa služijo kot varuške mladičem. Kot neki zabavni strici in tete. Kot vidimo ravno nasprotno on prikazovanja sebičnih zveri.

Ta lastnost nam pove, da je volk izredno inteligentna žival. Njihov način komunikacije s položajem repa, uhljev, dlake, bevskanja, lajanja, tuljenja kaže na izredno sofisticiran način komunikacije. Da obrazna izraze niti ne omenjamo. To nam pove, da ljudje z volkom kot totemska žival znajo zelo dobro komunicirati. Znajo izbirati besede in povedo to kar mislijo in čutijo. Posamezniki z volkom tudi zelo radi uporabljajo kretnje pri razlagi ter telesno govorico, kot tudi volki sami uporabljajo telesno govorico za komunikacijo. Ravno tako so ti posamezniki izredno družabna bitja. Brez težav sklepajo poznanstva in se povezujejo. Vendar pa so zelo previdni koga sprejmejo k sebi v ožji krog.

Volk ponazarja izredno močno intuicijo, kar nakazuje močno povezanost z nerealno realnostjo. Poleg tega pa je njihova intuicija kot detektor laži. Ljudje z volkom zelo hitro začutijo neresnico ali zavajanje. Če imate občutek, da nekaj ni tako kot izgleda potem to vzemite kot znak za premislek. Še posebej to velja v situacijah, ko vam je nekaj všeč. Tisti rek » če se sliši prelepo, da bi bilo res, potem verjetno je« zelo dobro opiše ta primer.

Volkovi so znani po svoji neverjetni vzdržljivosti. Njihova hitrost lahko doseže tudi od 38-45km/h. Ne morejo sicer dolgo držati te hitrosti, lahko pa tečejo ( v kasu) do 8km/h skoraj da v nedogled. V eni noči lahko prepotujejo tudi do 15-25km. Ljudje, z volkom v totemu so načeloma zelo vzdržljivi in imajo kondicijo. Npr. posameznik ne hodi veliko po hribih, ni športen tip, a ko gre na pohod enostavno nima občutka utrujenosti, tudi če se povzpne na visoko goro. Športniki z volkom so boljši v vzdržljivostnih športih kot v hitrih, eksplozivnih disciplinah.

Kljub prepričanju, da so nevarni in kar napadajo vse povprek se volkovi ravno zaradi svoje visoke inteligentnosti spopadom oz. konfliktom raje izognejo. Volkovi so zelo varčni s svojo energijo (malce več kasneje) zato spopad ali boj po nepotrebnem ni njihova primarna odločitev. To pa ne pomeni, da se ne zna boriti ali da se boji boriti. Volk točno ve, kdaj je potrebno pokazati zobe in kdaj le nastopiti tako. Posamezniki z volkom kot totem, bi morali torej dobro spoznati notranji jaz, se naučiti verjeti vase in prepoznati, kdaj je dobro se umakniti in kdaj postaviti svoje meje. Volk nas uči, da moramo znati pokazati do kje je za nas nekaj sprejemljivo in kje se ta meja konča. To ni aroganca ali agresivnost, to je označevanje svojega prostora. Dovoljenje v ta prostor ( osebni npr.) pa določa posameznik sam.

Pravijo, da so volkovi varuhi gozdov. Pri lovljenju napadajo starejše, mladiče in bolne živali. Nekateri celo trdijo, da volkovi jedo le bolne ( tudi mladiče), kar naj bi se navezovalo na to, da jedo negativno energijo. V ZDA je bilo v nekem letu št. Jelenov preveliko. To se je kazalo na tem, da je rastlinski svet trpel, saj so jeleni pojedli veliko le-tega rastja, kar se je odražalo na celotnem ekosistemu. Ko so spustili trop volkov nazaj v naravo, je v roku parih let narava popolnoma oživela saj so zmanjšali število srnjadi. To nam kaže na izredno lep prikaz ravnovesja v svetu. Kako Mati Narava sama poskrbi za ravnovesje, ko se človek ne vpleta. Posameznik iz volkom zato zelo močno strmijo k ravnovesju vsega v obstoju. To predstavlja izziv za njih, saj je hoditi po sredinski črti skorajda nemogoče. S pomočjo meditacije se lahko naučimo tehnik, ki nam pomagajo, da nam ti nihljaji ne povzročajo stresa in se naučimo živeti v iskanju našega ravnovesja.

Volkovi ujeti plen radi pustijo ležati nekaj časa in se kasneje vrniti po njega. Zaradi tega morda velja, da pobijajo ovce ali druge živali. Niso pa klavci, namreč vsak plen pojedo do kosti, le-te pa znajo tudi včasih obdelati. Volkovi so znani po temu, da preživijo tudi dolga obdobja brez hrane, ko pa imajo hrano se dobesedno nažirajo. Ta lastnost se lahko kaže tudi pri posameznikih z volkom. Znajo namreč nekaj časa vztrajati v neki panogi ali hobiju, dokler se ga ne »nažrejo« in imajo dovolj, nato pa nekaj časa iščejo novo in spet izčrpajo do konca. To lahko velja tudi na poslovnem področju. V delu vedno vložijo maksimalen trud dokler se ne izčrpajo in nato poiščejo nov izziv. V človeški druži to ni preveč zaželeno, saj to smatramo kot neodgovornost a temu ni tako. Je pa lahko to izziv za posameznike z volkovi, da ne postanejo preveč požrešni.

Volkove velikokrat spremljajo tudi vrani, včasih celo letijo pred volkovi, se usedejo na drevo in počakajo, da jih dohiti, nato pa nadaljujejo. Lahko bi rekli, da so njihovi opazovalci. Če imate Volka kot totem, preučite tudi duhovno žival Vran/Krokar.

Volk kot totemska žival

Posamezniki z Volkom so inteligentni in ne govorimo samo o akademski izobrazbi. Velikokrat vejo modrosti le s tem, ko opazujejo svet in uporabljajo svojo intuicijo. Zelo dobro berejo okolico in mimiko drugih. So pošteni, zanesljivi, odlični zaupniki, imajo izredno močan smisel za čast in spoštovanje. Neradi iščejo konflikt in se velikokrat raje umaknejo. A naj vas njihova mirnost ne zavede. Če začutijo, da njim ali njihovi družini in prijateljem nekdo želi škodovati, so se pripravljeni boriti do konca.

Ti ljudje imajo tudi zelo močan smisel za pravičnost in enakost, kar pa se lahko kaže tudi kot njihova slabost, saj je to v človeški družbi skoraj da utopija. A v manjših skupinah bodo vedno dali vsem enako možnost. Ni jim težko prevzeti odgovornosti a raje vidijo, da sodelujejo kot del ekipe.

 

Posamezniki z Volkom so zelo dobri pripovedovalci zgodb, z njihovim slikovitim načinom opisovanja boste imeli občutek, kot da to doživljate. Radi imajo red in disciplino a se radi tudi malce pošalijo, velikokrat na svoj račun. Kljub temu pa so na začetku precej sramežljivi oz. bolje rečeno preračunljivi. V novem okolju bodo najprej z distance opazovali okolico in premerjali ostale udeležence.

Znajo pa izpasti tudi malce arogantno, njihova intuicija namreč lahko dvigne ego. Ker imajo velikokrat prav, jim to lahko stopi v glavo. To nakazuje, da je pametno včasih zadihati in spustiti » a sem ti rekel« kot pa lajati naokoli.

 

Volk je torej z razlogom znan kot močan zaveznik v svetu Duhovnih živali. Če imate občutek izgubljenosti, potrebujete pomoč pri odločitvi ali odkrivanju resnice ali skritega namena/pomena potem prosite za pomoč Volka. Pomagal vam bo tudi pri izražanju svoje resnice in vam pokazal kako biti zvesti sebi in drugim. Volk se velikokrat pojavi tam, kjer ga najmanj pričakuješ. Če opaziš volka, ki ni ravno značilen za tvoj kraj, potem je to lahko znak, da prihaja sprememba. Z meditacijo lahko povprašamo in se naučimo več o sebi in o okolici in naravi, kjer živimo.

Za konec bi delil zgodbo o dveh volkovih

Zgodba naj bi izhajala iz ljudstva Cherokee oz. Lenape in pravi:

"V mojem srcu se odvija boj," razlaga dedek je svojemu vnuku, " odvija se med dvema volkovoma."
Zatopljeno strmi v ogenj in nadaljuje.
"Prvi je zloben - poln jeze, zavisti, žalosti, obžalovanja, nadutosti, sramu, samopomilevanja, zamere, vzvišenosti, laži."

Dedek se ustavi in globok vdihne, se obrne k vnuku, ki ga pozorno posluša in nadaljuje:

"Drugi uteleša pozitivna čustva - on je radost, mir, ljubezen, upanje, mirnost, ponižnost, prijaznost, dobronamernost, sočutnost, dobrodelnost, resnica, dobrohotnost in vera."

Malček nekaj časa razmišlja, nato pa vpraša: "Ampak dedek, kateri pa zmaga?"

Stari oče se nasmehne in odvrne: "Tisti, katerega hraniš."

 

Add comment

Comments

There are no comments yet.