Duhovne živali

Duhovne živali so čudovita bitja, ki so z nami od trenutka, ko se rodimo v ta svet, do trenutka, ko je čas da zapustimo fizično bivanje tega sveta.

Poznam več poimenovanje kot so duhovne živali, živali moči, totemske živali, senčne živali, itd. Seveda ima vsaka od teh živali svojo vlogo, vendar pa je to na nek način le naše kategoriziranje ali predalčkanje, ker se naš um (ego) tako počuti bolje. Ni torej pomembno katera žival je močnejša, saj to ne obstaja in je le v naših glavah, pomembno je, da smo povezani z njimi, se obračamo na njih ko potrebujemo vodenje ali pomoč. In kot vsi odnosi je tudi na nas, da jim včasih vrnemo to naklonjenost, bodisi s plesom ali petje, bodisi s počastitvijo z obredom. Včasih pa je dovolj le najbolj enostaven način, ki ga poznamo - "HVALA".

Živali kot simbolika - kaj lahko pomenijo

Konj

Ni živali, ki bi človekovem razvoju prinesla takšen napredek kot je konj. Konec koncev, še danes o avtomobilski moči govorimo o »konjih«. Seveda pa je poleg velikega doprinosa človeški evoluciji konj človeku dal tudi ogromno modrosti. Literature o simboliki, mitologiji in energiji konjev je ogromno. Obstajajo legende o jezdecih konjev, ki vodijo duše iz tega sveta na drugega. Krščanstvo govori o štirih jezdecih, vsak na svojem konju, ki simbolizira koncec sveta- Vojna, Kuga, Lakota, Smrt.

Read more »

Volk

Še ena žival, ki ima kar nekaj mistike in skrivnosti za seboj. Na žalost je največkrat prikazan kot hudobec, krvoločna zver, ki ne dela drugega kot pa pobija in dela škodo pastirjem in kmetom. V Grimovih pravljicah je vedno prikazan kot poosebitev »zla«. Nič ni bolj neresnično kot to. Govorimo namreč o volku. Volk je prisoten v veliko mitologijah, najbolj poznan verjetno je Fenrir v nordijski mitologiji. Je eden od sinov boga Loki-ja in jotunke Angrboða. Ob prihodu Ragnaroka ( nordijski konec sveta) volk Fenrir požre sonce in pogoltne vrhovnega boga Odina. Kot rečeno, je pravi zlobec. Ampak ali je res?

Read more »

Medved

Medved je poleg volka, tigra in leva najbolj »zaželena« žival za imeti kot duhovna žival. A ne pozabimo, ne izbiramo mi duhovne živali ampak one nas. A glede na zgodovino in znanje, ki ga poseduje Medved je zelo verjeto, da nas je že obiskal tako ali drugače. Je močan zaščitnik in varuh, tako nas kot tudi Narave. To se kaže tudi pri tem, da medved lahko prehodi velike razdalje samo, da najde najljubše drevo na katerem se praska. Lahko rečemo, da intuitivno ve katero drevo je pravo zanj, kar nakazuje na sposobnost, da poslušamo lastno intuicijo pri sprejemanju odločitev v življenju.Obstaja mnogo zgodb, kjer so se medvedi spremenili v ljudi in obratno. To se navezuje na to, da lahko medvedi stojijo na dveh nogah, njihove šape imajo vseh pet prstov v stiku s podlago ( z razliko od psov ali mačkov) ter hodijo tako, da stopijo na tla s peto naprej. Jedo vse, se pravi so omnivori, kot tudi človek, in še bi se našlo.

Read more »

Pajek

Pajek je morda ena najstarejših živali, ki jih častimo. Med tem ko je za nekatere pajek božanska sila, je za druge največji strah in trepet, največkrat sicer bolj zaradi zgleda, a tudi zaradi njegovega duhovnega pomena. Pajek ima morda najbolj podoben pomen med različnimi kulturami sveta, kar mu doda še večje mističnost. V Indiji pajka povezujejo z boginjo Majo, pletilko iluzij, v grški mitologiji ima povezavo s sestrami Mojr (ona je tista, ki prereže nit življenja), v Skandinaviji imajo Norne podobno funkcijo, med nekaterimi ameriškimi Indijanci, pa velja pajek kot Stara Mati, kot nek člen med preteklostjo in prihodnostjo. Skratka, ima kar nekaj kilometrine za seboj.

Read more »

Lisica

Na svetu obstaja 21 različnih vrst lisic, najdemo pa jih povsod, od snežne Arktike, preko gozdov Amerike, Evrope, Azije, vse do puščav. Kljub temu, da so bile lisice (in na žalost še vedno so dandanes) zelo priljubljene zaradi njenega kožuha in gostega repa, ki naj bi veljalo za magično in znak ženstvene energije, se je ta vrsta še vedno obdržala v veliki številčnosti. To kaže na njeno iznajdljivost. Lisico ni sram pobegniti, če ve da ne more zmagati. Nasprotniku da lažno upanje, ta pa se vrne ponoči in si vzame to kar potrebuje.

Read more »

Kresnica

Ste že kdaj opazili lučke v večernih oz. nočnih časih, ki letajo okoli vaše glave? In ne, ne govorim o NLP-jih. Te so čisto majhne lučke, ki kar izginjajo in se pojavljajo tako malo mešano. Govorimo o Kresnice, majhni leteči žužki, ki so znani po temu, da proizvajajo svetlobo s posebnim organom v zadku. Zaradi te sposobnosti so velikokrat upodobljene kot magične ali mistične, svet fantazij pa jih velikokrat povezuje z Vilini, vilami ter škrati.

Read more »

Bizon

Mislim, da je ena izmed ikoničnih živali, ko govorimo o šamanizmu. Predvsem ker največkrat pomislimo na Ameriške Indijance, te pa povežemo z bizoni (Bison, včasih »buffalo«, le-ta se bolj uporablja za bivole v Aziji in Afriki). A kljub tej »pop kulturi« (popularni kulturi) je zdravljenje Bizona zelo močna energija naših duhovnih vodnikov. Lahko rečemo, da ni kar tako upodobljen kot žival, ki ima ogromno modrosti.

Read more »

Netopir

Shikaka! … Kadar koli pomislim na netopirja se spomnim na film Ace Ventura: Klic divjine, kjer je Jim Carry igral vlogo detektiva, ki ima neverjetno povezanost z živalmi, včasih v zelo ekstremne konce. A v tistem filmu spoznamo, da se vsemogočni živalski zaščitnik boji enega bitja – netopirja. V tistem filmu je glavni fokus celotne zgodbe iskanje albino netopirja, ki ga tamkajšnji domorodci imenujejo Shikaka. V filmu je ogromno zabavnih prizorov na to ime in na iztrebke, ki se imenujejo »guano« iz česar naj bi delali posodice. (Guano je zelo pomemben pri gnojenju narave, netopirji sami pa so pomemben del oplojevanja rastlin)

Read more »

Ris

Risi spadajo med vrsto srednje velikih mačk, bolj natančno pa poznamo 4 vrste: Iberski, evrazijski, kanadski in navadni ris. Je izredno redka žival a je zelo razširjena po celem svetu. V Sloveniji je ris v preteklosti že izumrl, a so ga v 70. letih dvajsetega stoletja  ponovno naselili. Najbolj ga poznamo po čopkih na ušesih, saj tega ne vidimo pri nobenih drugih mačkah. Ti čopki naj bi imeli vlogo jasnega zvoka in da preprečujejo vstop manjših delcev v sluhovod. V krogih mistike pa velja, da so ti čopki namenjeni kot sprejemniki signalov iz nerealne realnosti. Ne glede na njihov pomen, so zelo prikupni, istočasno pa jim na neko aristokratsko upodobitev.

Read more »

Vrana

Ah, Vran. Mistična ptica večine kultur. Zaradi njenega značilnega oglašanja, »krokanja« in črne barve je imela zelo dolgo negativen prizvok. A nič ne more biti dlje od tega. Vrana ima zelo široko simboliko zato, ko želimo razvozlati sporočilo naših vodnikov, je najbolje, da se poglobimo vase in vprašamo, kaj nam želi sporočiti. Da pa ji damo vsaj malo časti, poglejmo nekaj lastnosti te mistične ptice.

Read more »

Kanja

Ena izmed najbolj poznanih ptic ujed je kanja. To ptico smo prav gotovo že vsi slišali, saj ima zelo značilen zvok, kot nek žvižg. Velikokrat leta nad gozdovi, največkrat jo lahko opazimo na podeželju.

Read more »

Jelen

Jelen je vedno predstavljal nekaj izmuzljivega, nekaj kar želiš ujeti pa ti vedno uide. Mnogo kultur ga opeva kot mistična žival, opazovalec gozda, skrbnik. Legende govorijo tudi o Belem Jelenu (legenda o kralju Arturju), ki ga ni možno ujeti. To simbolizira človeško potrebo po kontroli, a nekatere stvari so enostavno izven našega dosega in to moramo spoštovati.

Read more »