Pajek

Published on 13 August 2021 at 21:53

Pajek je morda ena najstarejših živali, ki jih častimo. Med tem ko je za nekatere pajek božanska sila, je za druge največji strah in trepet, največkrat sicer bolj zaradi zgleda, a tudi zaradi njegovega duhovnega pomena. Pajek ima morda najbolj podoben pomen med različnimi kulturami sveta, kar mu doda še večje mističnost. V Indiji pajka povezujejo z boginjo Majo, pletilko iluzij, v grški mitologiji ima povezavo s sestrami Mojr (ona je tista, ki prereže nit življenja), v Skandinaviji imajo Norne podobno funkcijo, med nekaterimi ameriškimi Indijanci, pa velja pajek kot Stara Mati, kot nek člen med preteklostjo in prihodnostjo. Skratka, ima kar nekaj kilometrine za seboj.

Pajki imajo, z razliko od insektov, telo sestavljeno iz dveh delov ( insekti tri), kar spominja na znak »8«, ki ima ogromno mistično moč in pomen. Poleg trupa pa ima še 8 nog, ki še dodano potrjuje ta pomen. V ležečem položaju je to simbol neskončnosti, lahko pa pomeni cikel življenja in smrti, ravnovesja med preteklostjo in prihodnostjo. Dandanes je zelo pomembno, da ne skušamo živeti preveč v preteklosti ( kar se dogaja vse preveč) in pa biti z glavo preveč v prihodnosti ( kaj bo ali kaj bi lahko bilo). Obe skrajnosti nas energijsko lahko izredno izčrpavata, kar za naš obstoj ni optimalno, saj s tem pozabljamo živeti v sedanjosti. Ne vidimo kaj se dogaja okoli nas, priložnosti puhtijo mimo nas, sami pa smo ujeti v nekem začaranem krogu ( ponovno 8); lahko vidimo kako je ta simbol »8« pomemben. Naš cilj je najti tisto ravnovesno točko, med obema krogoma in skušati tam preživeti čim dlje našega fizičnega časa.

Simbol stati na sredini se izredno lepo vidi v pajkovih mrežah. Niti ena mreža ni enaka drugi, kljub številni populaciji teh bitij. Pajek splete mrežo, pri kateri je izredno velik umetnik, mreže pa simbolizirajo vso povezanost vesolja. Tudi če ne vidimo povezave ali nam morda ni jasna z našega vidika, verjemimo, da smo pomemben člen celotne mreže.
Pajek po spleteni mreži čaka na sredini, kjer vklopi svojo potrpežljivost, saj ve da se bo njegov trud izplačal. Ta dualnost nam pove, da moramo tudi mi jemati vesolje in svet kot pajek. Ko pride obdobje dela, moramo kot pajki pridno garati in ustvarjati, dokler nismo popolnoma zadovoljni s svojim delom, potem pa se moramo umiriti in čakati, da naše delo obrodi sadove. Včasih se ne ujame takoj in je potreben čas, a ko bo, bodimo hvaležni. Do takrat pa lahko ustvarimo novo mrežo in s tem povečamo možnosti za ulov.

Pomembno: moramo biti pravični do sebe in ne krivični, da nismo nikoli dovolj dobri. Ne smemo dopustiti, da nam družba veleva kakšna mreža je potrebna za naš ulov, saj ima vsaka mreža svoj pomen. Mreža v gozdu, travniku, ali kotu temne drvarnice ima vsaka svoj namen, kljub temu, da vse imenujemo mreža. Bodimo ponosni na svoje delo, svojo kreacijo.

Pajke imenujejo tudi pletilce časa, saj njihova mreža lahko simbolizira tudi človeku najbolj izmuzljiv pojem, nad katerim nimamo vpliva in je velikokrat razlog za naš odhod, to je ČAS. Nihče ne zmore ustaviti ali spremeniti čas, zato je pomembno, kot smo že povedali, da ne živimo v preteklosti ali prihodnosti večino svojega časa, ampak živimo tu, sedaj.

Dejstvo da pajek lahko hodi po tankih nitkah simbolizira, da je sposobnost hoditi po nitkah življenja spretnost, ki se jo lahko priučimo, a je za to potrebno vložiti trud, čas in energijo. In je daleč od lahkega, kar nam današnje življenje to potrjuje. Včasih se nit lahko pretrga, kar lahko predstavi težke izkušnje v življenju, a tako kot pajek ne smemo obupati, temveč zbrati vso moč in ponovno sestaviti našo mrežo.

Nekateri trdijo tudi, da ko se naučimo hoditi po nitkah življenja, se naučimo sposobnosti hoditi po tem – fizičnem svetu in duhovnem svetu, nekateri lahko ta dar peljejo tudi tako daleč, da hodijo po svetu umrlih in našem svetu.

Svet filmov in zabavne industrije je poosebitev pajka predstavilo v neki strašljivi luči, da so pajki nekaj tako strašnega in smrtonosnega pa v resnici niso. Kljub temu, da so nekateri pajki strupeni, so za človeka precej nenevarni. Sami po sebi pa so zelo krhki. Nekateri pajki bi, če bi jih spustili na tla, umrli ob padcu na tla, npr tarantele.

 

Simbolika in pomeni, ko vas obišče Pajek, so različna in kot smo videli imajo zelo širok pomen, zato v primeru sanj ali opažanj sporočil od Pajka, je dobro čim bolj natančno določiti katera vrsta pajka oz. kakšne oblike se nam je prikazal Pajek, saj tako lahko bolj natančno prisluhnemo sporočilu.

Pajek kot Totemska žival

Pajek pripada posameznikom, ki so zelo močno povezani z žensko energijo, bodisi moška ali ženska oseba. Pajki so zelo ustvarjalni, zato posamezniki, ki so zelo umetnostno, pisateljsko ali drugače kreativno nadarjeni imajo močno povezanost z njimi. V kolikor se čutite tako, lahko vstopite v meditativno stanje in se povežete s Pajkom. Če potrebujete navdih ali pogled vnaprej se ravno tako lahko obrnete na Pajka. Posamezniki, ki imate obdobja ko lahko veliko delate potem pa za tem obdobje ko ste bolj mirujoče narave imate neko povezavo s Pajkom. Pomembno je, da se zavedate, da ni nič narobe s tem, da enostavno tako delujete. Pajek je varuh znanja, zato imajo posamezniki s Pajkom kot totemska žival večno željo po znanju in modrosti. Posamezniki s Pajkom so nežne osebe, a znajo tudi napasti, če se počutijo ogrožene. A kot vse v živalskem svetu, če ne povzroča direktne grožnje ali vstopa v osebni teritorij, živali niso nevarne, a kot vedno so izjeme. Zato previdno in spoštljivo do drugih bitij. Ne ubiti pajka, ampak ga ujemite in spustite, se zahvalite za njegov obisk in ga pozdravite.

Vem da je težko a verjemite, naslednji dan se boste počutiili bolje.

Vsi smo kreatorji svoje usode in vsaka mreža od nas je edinstvena, tudi če na prvi pogled ne zgleda tako. Če vas obišče Pajek naj vas ne prestraši in skušajte ne soditi po videzu ampak prisluhnite sporočilu.

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador