Lisica

Published on 25 July 2021 at 12:32

Na svetu obstaja 21 različnih vrst lisic, najdemo pa jih povsod, od snežne Arktike, preko gozdov Amerike, Evrope, Azije, vse do puščav. Kljub temu, da so bile lisice (in na žalost še vedno so dandanes) zelo priljubljene zaradi njenega kožuha in gostega repa, ki naj bi veljalo za magično in znak ženstvene energije, se je ta vrsta še vedno obdržala v veliki številčnosti. To kaže na njeno iznajdljivost. Lisico ni sram pobegniti, če ve da ne more zmagati. Nasprotniku da lažno upanje, ta pa se vrne ponoči in si vzame to kar potrebuje.

 

Ko omenimo lisico ljudje največkrat pomislimo na Lisičko Zvitorepko iz otroških pravljic, tista malce starejša generacija se morda spomni tudi risane pravljice o palčku Davidu in njegovem zvestem prijatelju lisjaku Swift-u. Ni skrivnost, da ima zelo močno povezavo z mistiko a vendar je malce zvita, ko nam predaja sporočila, zato moramo skrbno preučiti situacijo in ne vzeti vse na prvo besedo. Veliko kultur smatra lisico kot žival, ki lahko prehaja iz magičnega sveta v naš svet. Še posebej to velja v času mraka in/ali zore. A kljub njeni popularnosti v zgodbah v resnici zelo malo vemo o lisicah. Razen tega, da se oglaša na vse možne načine. Če včasih ponoči slišite neko čudno zavijanje, lajanju podobne zvoke, ali če ne veste kdo se tako oglaša, je najverjetneje lisica.

Seveda se določene lastnosti razlikujejo odvisno od vrste a nekatere lastnosti veljajo za vse. Ena od teh je namreč zanimivost, da se v hladnih obdobjih pokrije s svojim repom preko tačk in nosu  in s tem greje. V teku je njen rep poravnan vodoravno, kar ji omogoča ravnovesje ali obračanje. Ob samem teku pa se premika tako, da za seboj pušča skorajda ne linijo odtisov. Njen najbolj pogost način premikanja je v kas-u. Nekje lahko tudi zasledimo, da lisica v kasu lahko hodi do skorajda onemoglosti. To kaže na neverjetno vzdržljivost, ki pa se povezuje tudi v seksualni energiji. Miti govorijo o ženskah, ki so bile v resnici lisice v človeški podobi in so uporabljale svojo žensko energijo za privabljanje moških. Tisti moški, ki niso znali uporabljati svoje ženske energije so velikokrat slabo končali, saj so se samouničili, tisti ki pa so bili povezani s svojo žensko energijo pa so imeli zelo srečne zveze vse do konca. To nam govori, da mora vsak posamezniki, bodisi moški ali ženska, znati upravljati z obema energijama v sebi, tako moško kot žensko.

 

Kljub temu, da spada v pasjo družino, pa je njeno lovljenje in tek bolj podoben mačji. Svoje ulove ujame tako, da jih drži na tleh s prednjimi šapami. Pri lovu pa uporablja svojo norčavost po kateri je znana, da zamoti plen. Z raznimi vragolijami prevali, lovljenju svojega repa zamoti plen, pri tem pa se počasi in vztrajno premika proti nič hudega slutečem plenu in ko je pravi čas, plane po njem. To nam kaže, da zna zelo dobro upravljati s svojo energijo, zelo dobro pozna svoje sposobnosti in jih uporabi sebi v prid.

Ljudje z Lisico kot totem so največkrat zelo prilagodljivi v različnih situacijah. Znajo se vklopiti v okolje, tako rekoč se zliti z okolico. Tisti, ki zelo dobro poznajo sebe so lahko tako dobro »zakriti« na zabavah, da se ljudje največkrat ob njih večkrat zaletijo,spotaknejo, ali pa sploh ne opazijo kdaj so prišli, oz. odšli. Po naravi to niso osebe, ki so rade v središču pozornosti ampak opazujejo okolico  z udobne razdalje. »Kdaj pa si ti prišel/prišla..?«, vas sprašujejo, vam pa se zdi čudno, saj ste že od začetka tam.
To lastnost se lahko naučimo vsi. S pomočjo modrosti Lisice se lahko naučimo kako se zliti z okolico, umirit svojo avro in jo prilagoditi glede na situacijo. Z malce treninga se lahko vsak nauči te sposobnosti kamuflaže.

 

Lisica je znana tudi kot bitje, ki lahko spreminja obliko, npr kitajski Duh Lisice Huli Jing je eden teh primerov, lisica z devetimi repi - Jiuweihu. Staroselska plemena v Ameriki imajo Lisico za žival, ki je lahko dobrodušna ali pa zlonamerna. Ampak nikoli v smislu, da bi škodovala. Je nek prevarant, ki nas skozi dejanja uči, da se soočamo s težkimi odločitvami. Lisica je iznajdljiva, kar pomeni, da bo vedno poskrbela zase, tudi če to morda ni v skladu z ostalimi. Zaradi tega si je tudi prislužila slabo ime kot pobijalec kokoši. A v resnici se lisice lotijo kokoši le če so že zelo stare in težko lovijo ali pa resnično ni druge hrane. Samo zato, ker se z nečim ne strinjamo ali ne odobravamo nekatere stvari pri drugih, še ne pomeni, da so zlobne ali zlonamerne. Vsi imamo malce Lisice v sebi in če smo resnično iskreni do sebe, ko je najhujše bomo vedno poskrbeli zase in svoje potomce. Edina razlika je, da posamezniki z Lisico to ne skrivajo. Seveda pa je naša odgovornost, kako upravljamo s svojim darom. Če ga zlorabljamo v namen zadovoljitve našega materialističnega ega, potem se lahko zgodi, da nam bo duh Lisice pokazal tisto težko lekcijo, ki nas bo pričakala v življenju. Vse na svetu je v ravnovesju, če ga rušimo se bo slej kot prej nihalo premaknilo proti nam.

Lisica nas uči, da je pomembno preživetje. Če zbežimo in se vrnemo čez čas, ko vsi odidejo zato, da ukrademo hrano nismo slabe osebe. Morda za družbo to ni sprejemljivo a v resnici gre le za preživetje. Lisica ne bo nikoli nagrabila ogromno hrane samo zase, ampak le toliko kot rabi zase in za leglo. Poleg tega so lisice živali, ki jedo večkrat po malem, kar nakazuje na sožitje z naravo. Vzameš le toliko kot potrebuješ.

Lisica kot totemska žival

Ljudje z lisico kot totemsko žival so zelo igrivi, imajo veliko ženske energije, ki se jo morajo naučiti uporabljati. Lisice imajo zelo dober vid, še boljši sluh in najboljši nos. Vsi z Lisico kot totem znajo zelo dobro preceniti, če nekaj »smrdi«. Če nekaj ni v redu bodo to zaznali zato zelo težko skrijemo stvari pred »lisjaki in lisicami«. So zelo zaščitniški predvsem do svoje družine. Zelo hitro zaznajo nevarnost, kar lahko morda marsikoga preseneti. Zelo hitro lahko opazijo pomanjkljivosti, ki jih bodo tudi izpostavili, če npr. govorimo o kakšnih projektih. Tudi če nam ni všeč da nam nekdo ves čas razlaga »kaj pa če…«, to ne pomeni, da se ne strinja ali da je ideja slaba. Le preverja situacijo iz vseh zornih kotov, preden se spusti v »lov«. Bolje biti previden kot pa da obžaluješ.

Zaradi svojih sposobnosti zaznav lahko posamezniki z Lisico tudi videvajo v drugo realnost veliko bolj kot ostali. Kljub temu, da lisica vidi črno-belo, ima zelo dobro percepcijo odtenkov sivine. Njena ušesa lahko slišijo plen do 150m stran, kar ji da lastnost jasnoslišnosti. Posamezniki se naučijo prisluhniti sporočilom naših varuhov, tudi če oči ne pokažejo vsega. Ravno tako je vaša povezava z mističnim svetom vil, palčkov in drugih gozdnih bitij zelo močna, morda ste v otroštvu celo velikokrat imeli gozdna bitja za prijatelje, ali pa ste sanjarili o vilah. Morda je čas, da ponovno prisluhnete, kaj imajo za povedati.
Seveda ima Lisica še veliko več modrosti, za kaj več pa lahko vprašate sami. Verjamem, da vas že nestrpno čaka, saj ima ogromno modrosti.

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador