Spuščanje - obred Polne Lune

Published on 18 November 2020 at 19:51

Medtem, ko je Nova Luna faza ali obdobje, ko si začrtamo cilje na naši poti, poiščemo želje ali želimo spremembe, je Polna Luna tista, ki je odgovorna za spuščanje stvari iz življenja. Moč Polne Lune je neverjetna, eden najlepših in najmočnejših vplivov. Seveda pa je ob enem tudi najtežji izmed vseh, kajti govorimo o končanju nekega cikla, nekaj se mora končati, zato da lahko pride novo. Tukaj pa se svet/vesolje in človeška narava srečata v konfliktu, namreč ljudje, kot bitja imamo veliko težavo dopustiti da se nekaj konča, naš odnos smrtjo je zelo kompleksen. Preden opišem potek čaščenja ali ceremonije ob Polni Luni naj se ustavim tukaj in napišem besedo ali dve okoli spuščanja.

 

 

Človeštvo že od nekdaj išče načine kako biti nesmrten, nikoli umreti, živeti večno itd. Gre se za razumevanje sveta okoli nas. Šamanizem (tudi druge kulture in prepričanja) verjame, da je vse na svetu v ravnovesju. Še posebej naše bivanje na Materi Zemlji. Da nekaj nastane, se rodi, mora nekaj zato dati svoje življenje, svojo esenco. Če pogledamo samo drevesa, vsako jesen odvržejo listje, in vsako pomlad zrasejo nova. Morda res niso isti ampak to ne pomeni, da ni življenje. In drevesa ne obžalujejo to, ampak sprejmejo to kot del narave, del cikla življenje in smrt.

Ljudje pa smo malce drugačni, namreč imamo »razum« kot pravijo, kajne. Pa vendar nihče ne more zbežati neizogibnemu, a vseeno se trudimo. Razumljivo je, da nihče ne želi umreti ali komaj čaka, da ne bo nesporazuma, ampak ogromno energije gre za to, da se trudimo ne dovoliti razmišljati o tem. Naš odnos do smrti, kot konec življenjske poti, se odraža tudi pri drugih situacijah. Smrt sorodnikov, ko ne moremo osebo oz dušo le-te spustiti, da preide tja kamor je namenjeno. Ker je to boleča izkušnja, je normalno da imamo nek upor, naš ego kot tak se bori, ker je prizadet, njegova naloga je, da nas zaščiti in to je najlažji način da to stori. Ampak za ceno tega, vaša duša na nek način trpi. Zato je pomembno, da se o tem pogovarjate. Ni šibkost če poveste/zaupate nekomu, da vam je hudo, da vas boli v srcu, da vam gre na jok, itd. Družba dandanes smatra jok kot negativno, jezo kot negativno, žalost kot slabo, a temu ni tako. Vse to so čustva, ki se jih moramo naučiti na tem svetu. Po prepričanjih nekaterih staroselcev, smo na Zemlji, da se naučimo čustva. In tudi ta so pomembna. Čustvo kot samo ni negativno, naša DEJANJA, ki jih storimo pa lahko so.

Ko govorimo o partnerskih odnosih, je razveza nekaj težkega. Boli nas, v sebi imamo luknjo, ki je nič ne more zapolniti, morda smo jezni na tisto osebo, razočarani itd. In prav je tako, takrat je čas, da se poglobimo zakaj je tako, zakaj smo tako reagirali. Smo bili morda v preteklosti prizadeti že enkrat in nočemo te izkušnje, morda je globlja težava, kakšna travma iz otroštva ( starši zapustili, nenadna smrt svojca, ki nam je bil pri srcu) vse to so znaki, ki jih moramo razvozlati, če želimo doseči mir. In s tem ni nič narobe, ravno nasprotno, to je potrebno. Če pa zaradi tega, ker se ne želimo soočiti s tem napademo nekoga, ga žalimo, mu želimo slabo, je to potem negativno. Ampak še enkrat, čustvo kot samo ni negativno, dejanje, ki ga storimo pa je. To se moramo vsi naučiti ločevati, če želimo doseči višjo stopnjo zavesti. Sprejeti lastne napake in (si) jih priznati. Mogoče je težko, ampak je vredno!

 

Torej obred Polne Lune. Kot sem omenil je to čudovita izkušnja, a vam zna prinesti spremembo v življenje, ki je niste pričakovali. Zato storite to, če čutite, da bi radi in če imate ISKRENO namero, ISKREN namen. Obred lahko izvedete v manjši skupini, 3-4 osebe ali pa sami. Temu primerno tudi prilagodite potek. Še enkrat ni pomembno kako striktno sledite navodilom ampak, da je vaše srce na mestu.

Priprava in potek

 

Sam Obred je odlično izvajati malce pred tem, ko je Luna v polni veličini, na prostem, če je to mogoče ni pa nujno. Če na prostem, lahko zanetite večji plamen, kamor boste odvrgli vaše lističe z bremeni. Ogenj je odličen element čiščenja, a bodite odgovorni. Varnost je prva.

 

 

 

Za začetek se umirite, prižgite kakšno svečko, oltarček, če ga imate. Lahko si vklopite kakšno sproščujočo glasbo, bobne, itd. Ko čutite pomirjenost, lahko pozdravite svoje vodnike, živali, prednike. Če čutite, lahko rečete molitev.
Nato si vzamete nekaj trenutkov in premislite, kaj želite od Matere Lune, da vam pomaga spustiti iz življenja. Lahko je to razmerje, ki ga težko sprejemate, bodisi preteklo, bodisi sedanje, morda ne veste kako naprej, ker vas drži v pesti/vicah, lahko je kakšna osebna lastnost, ki destruktivno vpliva na vas ( ljubosumje, nezaupanje, jeza, depresija), morda kašna odvisnost ( droge, alkohol, kajenje, seks, računalnik, ipd.), morda izguba bližnje osebe ipd. Ne bodite sramežljivi, bodite iskreni sami do sebe. Te stvari zapišite na listek papirja. Bodite čim bolj natančni.
Če ste v skupini, počakajte, da vsi dokončajo svoje.

 

 

Potem, če imate kadilo ali kaj podobnega, vsakega posameznika prekadite. S tem odženete kakršne koli negativne energije, ki se morda držijo. Če tega nimate, preprosto prosite vaše vodnike, živali, zaščitnike, da vam pomagajo. Povejte, da želite, da vam pomagajo se očistiti. Naj bo namen čist in iskren. Potem se lahko usedete okoli svečke ali ognja, če ste zunaj opazujte nebo, zvezde, če so oblaki opazujte premikanje. Sprostite misli o vsakdanjosti, o tem, da imate tremo ko izvajate ritual o vsemu, bodite tisti trenutek tam, s srcem in dušo. Prosite vaše vodnike, da vam pomagajo odvreči bremena. Lahko naredite kratko meditacijo ali molitev, sami ali pa v skupini. Globoko dihajte in razmišljajte, kako vaša bremena odhajajo stran. Recite si: » SPUŠČAM SVOJA BREMENA« ali » NE POTREBUJEM TE VEČ« ali kar čutite.

Ko ste pripravljeni, preberite vsak listek na glas in recite na glas ( ali pri sebi, če se skupina tako odloči, a pomembno je, da vas ni sram ko to naredite, tisti ki so na tem obredu vas ne bodo obsojali, zato so tam, za podporo), »NE POTREBUJEM/ŽELIM VEČ <lastnost> V SVOJEM ŽIVLJENJU. SPUŠČAM TE!« ali samo preprosto »SPUŠČAM TE!«
(Načinov kako to izvedete v skupini je več, lahko vsak prebere eno lastnost, lahko vsak opravi vse in nato počaka ostale. Kot pravim važna je namera)
Potem vržete listek v ogenj in se zahvalite. Če ognja ne morete prižgati, enostavno strgajte listič na manjše koščke, ga dajte v posodo. (kasneje ko končate, lahko odnesete to nekam kjer je varno in tam vržete v ogenj. Če res ne gre, lahko prosite Očeta Nebo, naj odnese ta bremena nekam, kjer ne bo škodovalo nikomur in prosite Mati Zemljo, da to sprejme kot vir za nekaj novega. Obema se zahvalite.)

 

 

Če vas zagrabi, da bi radi plesali, zapeli, zatulili, se zjokali si to dovolite. Energije Matere Lune je v tem trenutku izredno močna, lahko vas preplavijo močna čustva. Dovolite si objeti in tudi biti objet, če ste v skupini. Kot pravim, Polna Luna je čas spuščanja, verjemite spustilo se bo. Ne žalujte za tem, ampak se osredotočite nase, zadihajte, vdihnite z vsemi pljuči. Tudi ko bo težko, boste začutili, da lažje dihate. Ko vsi zaključijo svoj obred, lahko ponovno opravite kratko meditacijo, molitev, ali pa prižgete kakšen ritem in zaplešete. Počastite Mater Luna z vašo prisotnostjo. Če je to ponoči, razprite roke, dopustite, da vas Lunina svetloba opere, napolni. (Če imate kakšne kristale, je to idealni čas, da jih očistite. Glej Kopanje ob Polni Luni, spodaj)

Zaključek in pogostitev

 

Za konec lahko rečete besedo ali dve s prisotnimi, ali pa če ste sami se zahvalite vsem vodnikom, živalim itd. za njihovo podporo in pomoč. Če ste v skupini, lahko tudi zaključite ritual s prigrizki. Pojedina, je bila včasih tradicionalna počastitev konec ceremonij. (brez alkohola in substanc). Gre za gesto in ne večerjo.

Kaj vam ostane? Opazujte življenje od takrat naprej. V naslednjih nekaj dnevih boste dobivali potrditve, da gre vaše življenje tako kot mora. Odkrili boste sebe, na novo. Svet lahko začnete videvat z drugimi očmi. Občutite ga, bodite hvaležni. Naj vas ne bo strah. Kot sem dejal, je to spuščanje. Morda se vam bo zdelo, d se življenje postavlja na glavo ampak, čez nekaj čas boste videli, da je bilo to prav. Bilo je z namenom. Morda ste se morali naučiti nekaj, da lahko greste naprej. Se pravi, nekaj se je končalo in sedaj se rojeva novo. Konec ciklusa ni nekaj slabega, je nekaj čudovitega a moramo ga sprejeti kot del življenja.

Hvala, ker ste to kar ste, ker smo to kar smo.
Želim vam velik blagoslov!

KOPANJE V POLNI LUNI

Če morda nimate, časa za ceremonijo, ali je morda trenutno še preveč, lahko izvedete manjši obred, to je Kopanje v Polni Luni. To je najbolje, če storite na prostem, ponoči. (tudi če ni moč Lune na višku, je še vedno izredno močna).

Sama procedura umirjanja in molitve/meditacije je podobna. Cilj tega je da dovolite, da srce postane povezava med višjim in ne glava.
Nato lahko prosite, svoje vodnike, za pomoč podporo. Prosite Mater Luno, da vam nameni to energijo, da lahko preidete v novo življenje. Prosite Jo, da vam pomaga odvreči, kar je potrebo spustiti, vse, kar vam ne služi več na poti. In z iskrenim namenom, prosite, da vam pokaže, kdo ste. Razprite roke in uživajte v svetlobi. Tudi če so obali, energije prehaja skozi. Bodite tako nekaj minut in samo uživajte. Poslušajte telo, bodite pozorni na majhne detajle, kako se vam odziva. Morda čutite toploto v roka, morda mravljince v dlaneh. Čutite, kako vas oblije toplota iznenada, tisti majhni detajli ( ne pričakujte ognjemeta, ker ga ne bo). Če čutite, lahko to storite tudi goli. Lahko si daste namen, da vaše obleke predstavljajo vse, kar vas drži nazaj in se pred Mater Luno slečete. Kar pas prešine, naredite. (Če je hladno seveda lahko to preskočite). Ko končate se zahvalite Materi Luni, vodnikom. Ter zaključite obred z molitvijo ali meditacijo. Lahko ples, petje, mantra. Poslušajte se.

 

Čudoviti ste!

Add comment

Comments

There are no comments yet.