Predniki: kdo so in kaj nam predstavljajo

Published on 13 February 2021 at 20:51

Velikokrat smo že slišali o naših prednikih. Pojem ima sicer več pomenov zato bomo malce razčlenili. Ko govorimo o zgodovini in spominih, govorimo o bioloških prednikih; oče, mati, ata, mama, babi dedek, itd. Vidimo lahko na fizičnih lastnostih, kot so nasmeh, oči, luknjice na bradi ipd. Ko govorimo o duhovnosti, šamanizmu, pa velikokrat govorimo tudi o prednikih, ki nikakor niso povezan z nami, a vseeno čutimo neko povezanost, ki je ne znamo pojasniti. Morda afriški stil oblačenja, latino glasba, kitajski dekor doma, ipd.

 

Neuroanatomiskta Jill Bolte Taylor piše v svoji knjigi »My Stroke of Insight«, da je 99,99% genetske strukture med ljudmi popolnoma enake, tisti 0,01% pa je tisto, kar nas razlikuje med seboj. Tako rekoč smo vsi med seboj povezani. Barva las, kože, oči, struktura, vse je nek skupek dogodkov, ki nas naredijo v čudovito bitje, ki smo mi. Čisto nekaj svojega. In kljub temu smo paradoksno glede na DNK v nekem sorodstvenem odnosu. A poglejmo to bolj iz splošnega vidika.

(se spomnite Ente iz filma Gospodar Prstanov, tista govoreča drevesa? Res je, da je tisto film, a ideja, koncept varuhov je lepo zajeta).

Poznamo npr. ljudi, ki jih tako privlači azijska kultura, da se odselijo tja in živijo v njihovi kulturi, se poročijo in popolnoma prevzamejo način življenja. Tudi drug jezik govorijo brez problemov. Ali pa čutimo povezavo z avstralskimi Aborigini ali ameriškimi Indijanci. Ko se pogovarjamo s to osebo, lahko začutimo kot, da pripoveduje iz lastnih izkušenj. To so velikokrat lahko duhovni predniki, ki vplivajo na nas. So zelo stare duše, včasih tudi 5000 ali celo 10.000 let nazaj. In pa poznamo tudi teritorialne ali krajevne prednike. Teh današnja kultura (vsaj zahodnjaška) ne pozna oz. bolje rečeno izgubljajo pomen, saj se ne poglabljamo več kje živimo. A obstajajo duše ali duhovna bitja, ki so vezana na določeno območje, ozemlje, kraj, regijo. Če ste kadarkoli šli mimo nekega drevesa, ki vas je na nek način tako fasciniral, da ste dobili občutek, kot da je nekaj na njem a ne znate pojasniti. Zelo velika verjetnost je, da ste srečali teritorialnega prednika, ki je zaščitnik tistega območja.Tisto drevo ni samo drevo, ampak je bitje, ki je prevzelo obliko drevesa, saj je postalo del narave.

Skromnost in milost

Vsi smo ves čas obdani z njimi, a žal smo zaprli naše srce tem zadevam, saj se je pomen življenja preusmeril v materialne pomembnosti: dobra služba, dobra plača, velika hiša, dober avto ipd. in kaj bodo drugi mislili! Razumljivo je, da ne ostane dovolj časa za nas. Nimamo več časa reševati naših problemov, občutkov in tegob. Depresija, jeza, občutek utesnjenosti, vse to so znaki, da je v nas nekaj, kar ni razrešeno. A namesto, da bi se poglobili vase in prisluhnili tistim, ki so prišli pred nami, se raje zakopljemo v še večje delo/projekte, samo da se nam ni treba ukvarjati s tem. A resnica je, da so odgovori okoli nas, le sprejeti moramo delček možnosti, da nam lahko predniki pomagajo pri tem. So neverjetna bitja z izredno veliko znanja, če smo le dovolj skromni prositi za pomoč. Zakaj skromni? Ker moramo pri tem spustiti naš ego na nižji nivo, da lahko slišimo. Ko prosimo za pomoč, ne prosimo njih ampak sami sebe, da lahko sprejmemo.

Biološki predniki

Največkrat, ko govorimo o prednikih, govorimo o bioloških prednikih. Se pravi predniki, ki so tako rekoč naši krvni predniki. Starši, stari starši, dedki, babice, pradedki, prababice. A veste tisto, ko se rodi otrok in vsi pravijo »joj kako je podoben atiju in/ali mamici«. Veliko lastnosti lahko opazimo na fizični ravni, oči, ličnice, čelo, celo način govora in smeha. Morda včasih celo opazimo izredno podobnost nekaj generacij nazaj. Kot, da bi se pradedek ponovno pojavil med nami.
A fizične lastnosti niso edine, ki jih podedujemo. So tudi čustvene in duševne lastnosti, ki jih lahko pridobimo. Karakterne lastnosti, kot tudi travme. Nekateri pravijo temu karma, a je malce bolj kompleksno kot to.
Morda ste že slišali koga reči, da ima nekdo neko lastnost, ki jo ima že oče in jo je imel njegov oče in jo je imela njegova mama. Vse to je nekaj kar lahko podedujemo od naših prednikov. To je cikel ali »začaran« krog, ki se kar naprej ponavlja. A temu lahko kadar koli naredimo konec, prekinemo to vez in ne prenesemo to naprej na naše naslednike. Knjiga »Healing Ancestral Karma« avtorja dr. Steven D. Farmer-ja govori, kako lahko pozdravimo določene lastnosti ( lahko rečemo tudi temno/senčno stran duše) tako, da ozdravimo naše prednike in posledično prekinemo tok teh lastnosti za naše naslednike, če smo pripravljeni vložiti našo energijo v to. Seveda pot ni lahka, a je korak bliže k radosti za našo dušo.

Teritorialni predniki ali predniki dežele

Nekateri predniki (ni nujno biološki lahko pa tudi) so lahko prevzeli fizično/materialno upodobitev in postali vodniki in zaščitniki določenih krajev ali dežele. Nekatere kulture verjamejo, da so to starodavni predniki ali starešine, ki so živeli na Zemlji več tisoč let nazaj. Se pravi, mogočni hrast, ki je edini na pašniku ni le drevo, ampak je starešina, v upodobi hrasta. Primer so druidi v keltski kulturi, ki so častili drevesa ali pa morda sveta žival raznih starodavnih kultur. Beli kit iz knjige Moby Dick avtorja Herman Melville-a bi lahko smatrali kot fikcija upodobitve teh prednikov.
Včasih se zgodi, da se na nekem kraju ne počutimo dobro. Ali pa morda imamo občutek, kot da smo tu že bili. Morda v drugem življenju dejansko smo in nam želijo nekaj sporočiti ali pa bomo.
V 60-ih letih, ko je bila na vrhuncu hipi kultura, se je ogromno pripadnikov oblačilo v staroselska oblačila, opravljali so običaje in ceremonije, ki so bile značilne za tamkajšnje kulture. Lahko bi se reklo, da so teritorialni predniki želeli preko njih sporočiti, da so med nami. Ali pa so spoznali, da je čas, da se nam pokažejo. Vsekakor so je pustilo močan vtis. Pri nas imamo tudi ogromno običajev, kurentovanje je eden takšnih.

Duhovni ali starodavni predniki - starešine

Ti predniki ni nujno, da so z vami povezani preko bioloških faktorjev. Lahko enostavno so predniki vaše duše. Oz. bolje rečeno duhovno smo vsi med seboj povezani. Kot sem že omenil, so to predniki, ki na nas puščajo velik pečat. Npr. ljudje, ki izvirajo iz Evrope (belci oz. kavkazijski prebivalci) čutijo neverjetno povezavo s staroselci v Ameriki, ali pa Aborigini v Avstraliji. Ta občutek je tako močan, da lahko popolnoma prevzamejo njihovo kulturo, način življenja in celo živijo med njimi. Staroselske kulture verjamejo, da je fizično telo le »prevozno sredstvo« tistega, ki je pomembno, ki je v nas, tj. naša duša. Tisti, ki se tega zavedajo vedo, da barva kože ne pomeni nič kot pa trenutna izkušnja življenja te duše na Zemlji v točno tem času. Izraz »stara duša«, ki smo jo morda slišali izhaja ravno iz tukaj.

Obstajajo primeri, kjer so žensko irskega porekla, sprejeli med afriške sangome ( afriški »šamani«). Ali pa morda poslušate kakšno glasbo kot je npr. turška in vas tako odnese, kot da bi prihajali spomini k vam a ne veste kako, saj še nikoli niste bili tam. Morda vas odpeljejo zvoki bobnov in bi kar zaplesali na ritem. Če čutite takšno povezavo, bi bilo smiselno ugotoviti, kdo je ta prednik. Skozi ceremonijo in sprostilne tehnike je možno spoznati te prednike. Ko jih spoznate, sam jim pravim starešine, boste prejeli neverjetno izkušnjo. To so dušna bitja z neverjetno modrostjo in znanjem. Prisotna so lahko že več 10.000 let ( ni pa nujno) in so nekoč živela na Zmelji, ali pa prihajajo iz drugih oblik življenja ( rastline). Modrosti, ki jih predajajo vsem, ki bi želeli prisluhniti so močna. Vsekakor pa njihovi darovi niso enostavni, v smislu čustvenega in duhovnega stanja.

Velikokrat pomeni, da moramo preko svojega ega, če želimo odpraviti nekaj. Ampak so bitja, ki vam bodo dala popolnoma drugačen pogled na cikel življenja in smrti. Spoznanje, ki verjemite, vam obrne svet na glavo, v zelo dobrem pomenu. Torej, če čutite to povezanost, jo raziskujte, saj to pomeni, da so starešine pripravljene predati znanje.

»Duhovi so mi rekli…«

Sedaj pa naslovimo še slona v sobi bi rekli Američani »Let's address the elephant in the room«.

Nobeno od teh vodnikov, duš, bitij kakorkoli želite temu reči, zame predniki, vas ne more prisiliti da storite nekaj, kar je proti vaši volji. Vse kar vam oni podajo je razumevanje in pogled. Dejanja, ki sledijo so popolnoma na vas samih. Kadar slišite, da nekdo reče »duhovi so me prisilili« ali » duhovi so mi rekli da nekaj storim«, temu ni tako. Tukaj gre lahko za popolno odzemljitev od realnosti, kjer posameznik ne loči več med trenutno realnostjo in alternativnim stanjem realnosti ali šamanski stanjem realnosti. To je lahko tudi znak, da so ga zapustile duhovne živali, ker ne živi več v skladu s srcem, se ne posluša več. Lahko gre za psihološko obliko npr. shizofrenija, ki je lahko posledica dejstva, da razum enostavno ne zmore procesirati vsega, kar se dogaja.

Nerealna realnost ne deluje pod zakoni, ki jih poznamo v tej realnosti. Zato je ne smemo gledati z razumom in analizirati, ter iskati povezavo, saj je ni, vsaj ne v smislu, kot velja za trenutno stanje. Moramo jo sprejemati s srcem, gledati s srcem in poslušati s srcem. Gre za (za)upanje, vero, da je prav tako kot je. Ang. beseda »Faith« zelo lepo opiše pojem.

A naj vas ne bo strah. To so skrajni primeri, ki so posledica prekomernega stresa, izgubo z realnostjo zaradi preobremenitve ali uživanj raznih psihotikov in halucinogenov. Vsekakor pa je priporočljivo, da se povežete z nekom, ki pozna tematiko, kjer lahko prosto govorite o teh zadevah.

Nikoli ne zadrževati v sebi, saj so te modrosti namenjene vsem, dostopne vsem. Znanje je tisto, ki je neprecenljivo in ko to enkrat imate, vam nihče ne more tega vzeti. Ko to spoznate, spoznate mirnost.

»Fizično telo je le vozilo, je izkušnja v tem življenju, ki se v duhovnem svetu le nadaljuje, ko le-ta odpove.«

 

 Zaupajte sebi, in zaupajte prednikom.

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador