Kanja

Published on 6 June 2021 at 10:35

Ena izmed najbolj poznanih ptic ujed je kanja. To ptico smo prav gotovo že vsi slišali, saj ima zelo značilen zvok, kot nek žvižg. Velikokrat leta nad gozdovi, največkrat jo lahko opazimo na podeželju.

 

Kanja se prehranjuje z manjšimi glodavci, hrani pa se tudi z mrhovino. Čeprav se nam to zdi zelo odvratno je ravno ta lastnost ptic ujed najbolj pomembna za okolje, saj s tem ko pojedo mrhovino preprečujejo, da bi se iz tega lahko razvila kakšna bolezen. Tako rekoč so reciklažni sistem Mati Zemlje. Zaradi te lastnosti, kot tudi ostale ptice plenilke lahko simbolizira tudi prenovitev, novo življenje.

Kanja svoj plen opazuje od daleč, s kakšne veje ali drevesa. Njen vid je res zelo izostren in ko se odloči napasti, je pri tem zelo odločna in natančna. Plen lahko lovi tudi tako, da kroži po zraku, spremlja gibanje, ocenjuje obnašanje plena in ko pride čas, smukne naravnost proti plenu.

Kanja kot duhovna žival nam sporoča, da je včasih pametno, da stvari pogledamo z malce oddaljene perspektive, ocenimo situacijo in ko imamo vse informacije in se nam zdi, da je čas pravi, »pikiramo« naravnost proti našemu cilju z odločnostjo in natančnostjo.
Istočasno pa nam lahko sporoča, da je včasih čas, da se dvignemo malce bolj v zrak in ocenimo situacijo z druge perspektive. Kanja ne vidi dobro če išče plen na tleh, kot tudi mi včasih ne vidimo prave poti, če pot gledamo preblizu. Šele ko stopimo nazaj in opazujemo okolico lahko vidimo, kam nas lahko ta pot pripelje.

Kanja je znana tudi po temu, da napade kačo brez, da bi pri tem oklevala. V le nekaj sekundah se spusti nad kačo, jo prime s svojimi kremplji in jih odtrga glavo in že je ponovno v zraku.
To nam sporoča, ko se moramo boriti, se moramo boriti brez strahu in zaupati vase in v svoje sposobnosti. Ljudje se prevečkrat ukvarjamo s tem kaj nimamo namesto, da bi izkoristili to kar imamo. Kanja ve, kaj je njena prednost in se ne ukvarja s tistim kar nima, kar pa ima, pa zna uporabljati v popolnosti. Tudi mi se moramo naučiti uporabljati svoje darove v popolnosti.

Lahko bi rekli, da je življenje ves čas neko ocenjevanje poti in ko pride čas, odločno gremo proti svojim ciljem, ter se znamo tudi dvigniti nazaj in ponovno oceniti širšo sliko.
Če imamo torej težave odločno napasti naše cilje, lahko prosimo moč Kanje, da nam poda njen pogled in odločnost pri uresničevanju naših srčnih želja.

Kanje so velikokrat napadene s strani manjših ptic npr. vranov. Če imate Kanjo kot totemsko žival to lahko pomeni, da se velikokrat znajdete v situaciji, kjer niste razumljeni, ne »pašete« poleg in ste tako rekoč žrtev »napadov«. Naj vas to ne vrže iz tire. Kljub temu, da ima kanja ostrejše »orožje« je velikokrat bolj ranljiva in se največkrat umakne. Kanja ne želi postati vran, kot tudi vi ne bodite nekaj kar niste. Bodite takšni kot ste, bodite kot Kanja, bodite to kar vam je namenjeno. Čeprav se morda zaradi tega počutite osamljeni, vedite, da niste. Le višje letite kot ostali, ostanite zvesti samemu sebi in kmalu boste spoznali tudi druge visoko leteče duše.

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador