Vrana

Published on 13 June 2021 at 20:27

Ah, Vran. Mistična ptica večine kultur. Zaradi njenega značilnega oglašanja, »krokanja« in črne barve je imela zelo dolgo negativen prizvok. A nič ne more biti dlje od tega. Vrana ima zelo široko simboliko zato, ko želimo razvozlati sporočilo naših vodnikov, je najbolje, da se poglobimo vase in vprašamo, kaj nam želi sporočiti. Da pa ji damo vsaj malo časti, poglejmo nekaj lastnosti te mistične ptice.

Ker so mrhovinarji, jih velikokrat asociiramo z nečim slabim, še posebej to izhaja iz časov srednjega veka. Ker je v tistih časih razsajala tako imenovana »črna kuga«, si lahko mislimo, zakaj so se toliko pojavljali okoli trupel. S tem je pridobila sloves »ptica smrti«, a je znana tudi kot ptica življenja. V kulturi Keltov so bile vrane kot simbol začetka, stvarjenja, staroselci Aljaske ravno tako verjamejo, da je vrana začetek. Nordijska mitologija sloni na Odinu, vrhovnemu bogu vseh bogov, ki je za spremljanje dogajanja na Midgradu (našem svetu) pošiljal svoja vrana Huginn (misel) in Muninn (spomin), znan je tudi po tem, da je v obliki vrane obiskoval naš svet ali predajal sporočila. Iz tega izhaja da je vrana tudi simbol, da nam »drugi« svet nekaj sporoča. Tudi v Bibliji je omenjena. Zgodba govori o preroku Elija, ki so ga vrane hranila, ko se je skrival v divjini pred kraljem Ahabom. In tudi staro Rimsko cesarstvo je znano po tem, da so na svojih praporih upodabljali simbol vrane. Skratka ogromno zgodovine, kar nam da misliti, kaj vse nam lahko Vrana pove.

Kot simbol duhovnih živali je to vodnik, ki je povezan z mistiko, magičnostjo, nevidnim svetom in duhovnostjo. Če se vam prikazuje Vrana, vam morda želi pokazati, v katero smer morate zaviti, največkrat takrat, ko je pred vami več odločitev. Ker lahko zlahka prehaja med svetovi, je lahko tudi glasnik sporočil vaših drugih vodnikov. Ker je to zelo inteligentna ptica, ki zna uporabljati tudi »orodja«, npr. kamen da razbije lupino, jo nekateri smatrajo tudi kot simbol modrosti. Seveda pa to ne smemo enačiti z modrostjo Sove, saj so nauki malce drugačni oz. bolje rečeno modrost je podana v drugih oblikah..

 

Vrana je tudi znak resnice. Govori resnico in živel boš resnico, živi resnico in drugi bodo sprejeli resničnega tebe.

Naj tu kot zanimivost omenim, da je sova največji sovražnik vran. Če sova zaide v teritorij vran, jo le-te zelo hitro pokončajo, saj v nasprotnem primeru, če sova uide, vranam grozi, da jih sova v noči napade (sova je zelo smrtonosen plenilec, ponoči skoraj neslišen).

Vrana je lahko tudi vodnik umrlim dušam, saj jih lahko vodi v onostranstvo. Je pa znana tudi kot glasnik umrlih duš, ko imajo morda sporočilo za vas. Njeno krokanje se smatra kot petje, čeprav se nam to ne zdi, in v redkih trenutkih ( čas parjenja) lahko slišimo tudi dejansko petje te črne ptice.

V družino vran spada 5 različnih vrst, ena izmed njih je črna vrana ( ang. Raven). Sama simbolika je bolj ali manj enaka, razlika je le v fizični obliki, namreč črne vrane so manjše od navadnih sivih vran, ki jih poznamo.

Če imate občutek, da se nekaj dogaja okoli vas, a ne znate razločiti ali prebrati znake, lahko pokličete Vrano, da vam pomaga. Morda se čutite, da vas nekdo želi pretentati ali preslepiti, morda s kakšnim podpisom pogodbe ali papirja. Če se vam v tem času prikazuje Vrana, je to morda znak, da bodite previdni, saj so okoli vas »mrhovinarji«.

Vrana kot totemska žival

Vrana pripada ljudem, ki so iznajdljivi (kamen za lupine), se znajdejo v težkih situacijah in imajo zelo dobro intuicijo. To so posamezniki, ki sicer nimajo težav v družbenih krogih ampak svoj čas raje preživljajo v družinskem krogu. Ljudje z Vrano kot žival moči imajo včasih težave s človeškimi zakoni, redom in pravičnostjo, saj se vedejo bolj v duhu Velikega Duha ali vodnikov nerealne realnosti. Za njih je zavedni svet in nezavedni svet le tančica, ki ločuje obe realnosti. So zelo duhovni ljudje, ki z lahkoto prehajajo med svetovi. Na žalost jih družba zaradi te lastnosti velikokrat ožigosa za neprisebne ali nore. A naj vas to ne potolče, sprejmite ta veliki dar.

 

Če je Vrana vaša žival potem vas čaka veliko mističnega v življenju. Morda ste eni izmed tistih, ki bo vodilo druge po poti mističnosti in duhovnosti.

Kljub veliki simboliki te mistične ptice se lahko strinjamo z eno stvarjo:

Če se vam prikaže Vrana, potem vas čaka magija in mističnost, sprejmite je, saj bo razburljiva dogodivščina.

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador