Ris

Published on 20 June 2021 at 23:18

Risi spadajo med vrsto srednje velikih mačk, bolj natančno pa poznamo 4 vrste: Iberski, evrazijski, kanadski in navadni ris. Je izredno redka žival a je zelo razširjena po celem svetu. V Sloveniji je ris v preteklosti že izumrl, a so ga v 70. letih dvajsetega stoletja  ponovno naselili. Najbolj ga poznamo po čopkih na ušesih, saj tega ne vidimo pri nobenih drugih mačkah. Ti čopki naj bi imeli vlogo jasnega zvoka in da preprečujejo vstop manjših delcev v sluhovod. V krogih mistike pa velja, da so ti čopki namenjeni kot sprejemniki signalov iz nerealne realnosti. Ne glede na njihov pomen, so zelo prikupni, istočasno pa jim na neko aristokratsko upodobitev.

Risi spadajo med zveri, torej živali, ki so pretežno plenilci, torej prehranjujejo se z drugimi živalmi, a poznamo tudi izjeme. Risi imajo široke šape, ki so posebno podložene za hojo po snegu. Zaradi tega je tudi zelo dober lovec, še posebej ko govorimo o lovu njegove najboljše »delikatese« snežni beli zajec. Prehranjuje pa se tudi z manjšimi drugimi glodavci. To, da ris izpije kri je mit, prihaja pa iz tega, ker ima žival 2 vpodni rani na vratu, saj je to način kako ris pokonča svoj plen, žival pa enostavno samo izkrvavi.

Risi so upodabljeni ob strani bogov, npr. v skandinavski in severnjaški mitologiji so risi svete živali boginje Freyje, kjer so prikazani, da vlečejo njeno kočijo. Zaradi njihove mističnosti jih opisujejo kot živali, ki zlahka prestopajo med svetovi realne (RR) in nerealne realnosti (NRR), saj vidijo prehode oz. kraje, kjer je tančica izredno tanka.

Risi so skozi zgodovino vedno imeli pomen »videna nevidnost«, spoznavanje tistega, kar ne vidimo a vseeno obstaja. Znanje (ang. knowledge) premaga temo in trpljenje (ali tudi prevaro). Risa, ki napada Cerberja (grški mitološki 3-glavi pes, ki straži podzemlje) je bil simbol italijanskih učenjakov znana kot Accademia dei Lincei ( Akademija Risov) iz leta 1603, katere član je bil tudi Galileo Galilei. Predani so bili iskanju resnice v nasprotju z vraževerjem.

Mladiči risa imajo modre oči, po dveh mesecih pa se njihove oči obarvajo rumeno, kot materine. Od tega prihaja tudi simbolika, da imajo risi rentgenski vid. Modra barva simbolizira odprtost neba ali nebes, s katero se vsi risi že rodijo torej so že povezani z višjim ali drugim svetom. Ko se jim barva oči spremeni, pa pomeni, da v polnosti prestopijo v naš svet a instočasno ostaja okno druge realnosti za njih odprto.
Ker imajo izredno dober vid in sluh so zelo dobri nočni lovci. Ljudje z Risom kot duhovna žival imajo občutek, ponoči veliko lažje funkcionirajo in imajo večji fokus.

Ris kot totemska žival - komu pripada

Ljudje, ki imajo Risa kot totemsko žival so načeloma zelo znani po tem, da imajo izredno sposobnost opazovanja drugih ljudi. Velikokrat celo do točke, kjer ljudje to začutijo in jim postane nelagodno. To ni nekaj, kar bi ljudje z Risom, kot totemska žival počeli z neko agendo v ozadju. To je le sposobnost, ki obstaja že od njihovega vstopa v ta svet. Lahko bi rekli, da vidijo v dušo osebe, s katero se pogovarjajo. Zaradi te lastnosti lahko tudi zelo hitro ocenijo, če se kdo pretvarja, saj jih izdaja govorica telesa.

Ljudje z Risom, kot žival bodo tudi zelo hitro videli, kaj vas muči v srcu, kakšne temačne travme ali lastnosti predelujete, oz. kaj vas muči. Zato so to ljudje, ki že vse vedo o vas preden se vi sploh dodobra odprete in zaupate. Ker pa smo ljudje po naravi zelo skrivnostni, nam to ni všeč, saj se počutimo kot, da nas nekdo opazuje. Na nek način vas res. A ne se bati takšnih ljudi. Ravno nasprotno, če so ti ljudje odprti do mističnosti in duhovnosti, vam lahko zelo objektivno povedo o vas samih stvari, ki se jih morda še sami ne zavedate.

Ravno tako so ljudje z Risom samotarji ali pa imajo raje osamo. Največkrat je to povezano z njihovo sposobnostjo branja in videnja ljudi. Ker svet danes ne stoji na pristonosti in resnici so ljudje z Risom tako "onesnaženi" z vsemi smetmi in temnimi zadevami drugih, da imajo raje samoizolacijo, saj je negativne energije enostavno preveč. A kljub temu imamo ljudje neko potrebo tem ljudem zaupati naše skrivnosti, zato je pomembno da ljudje z Risom ne razbijejo tega zaupanja in širijo naprej zaupne stvari, saj lahko kaj kmalu uide iz nadzora. Ted Andrews v svoji knjigi Govorica Živali lepo uporabi izraz: "Kar je za ljudje-rise belo je za druge ljudi lahko črno" Zato Risi, previdno z zaupanjem. Lahko ste odličen svetovalec in terapevt ali pa največji manipulator. Odločitev je vaša.

Duhovna žival Ris nas uči, da se moramo uporabljati vid in sluh za »gledanje« tega sveta. Ni vse tako kot se zdi. Vsaka stvar ima globlji pomen, tudi če nam v tistem trenutku ni očitna ali jasna. Ta dar lahko uporabljamo, da ljudem pokažem njihov potencial, jih zbudimo iz podganje dirke in jim pokažemo, kako cenijo svoje darove.

Življenje ni nikoli jasno, ampak je prepleteno s preizkušnjami, dogodivščinami, lepimi in težkimi trenutki. Življenje je vse, "dobro" in "slabo", kot mi temu pravimo. Za duhovni svet življenje samo je. Tudi težke preizkušnje so le učenje, tudi če nam ni jasno zakaj se mora ravno nam to dogajati. Poglejmo skozi oči Risa in odprla se nam bo širša slika. Seveda pa je tukaj tudi pomembno omeniti eno zadevo, in sicer: KO ENKRAT VIDIŠ NE MORAŠ VEČ OD-VIDETI.

Oraklejska karta avtorice The Spirit Animal Oracle, Colette Baron-Reid

Pomembno pa sporočilo za ljudje z Risom pa je, da nikoli ne uporabljajte svojih darov za manipulacijo in bodite previdni, kaj želite deliti z drugimi in kaj ne. Namreč ljudje bodo želeli z vami deliti njihove skrivnosti, če vi želite ali ne. Kaj počnete vi s temi informacijami pa je na vas samih. Naj vas ne premami želja po pohlepu in manipulaciji,saj se vam bo vse vrnila desetkratno.

Risa lahko pokličemo, ko imamo nek čuden občutek o stvari a ne znamo točno določiti kaj. Tako imenovani »šesti čut« ali ko rečemo čutim na vodi/mehurju/trebuhu, da nekaj ne štima«
Če čutite, da ste konstantno pod nekim pritiskom in šundrom vam bo Ris pomagal, da najdete mirnost in tišino. Če imate občutek, da vas nekaj izžema ali izsesava, pokličite na pomoč Risa, naj vam pokaže, kaj vas »napada«.
Če čutite napad iz področja jasnovidnosti, ali psihični napad vam bo Ris dal zaščito. Ris vas uči tudi samostojnosti in zanašanja na sebe in svoje sposobnosti in darove. Tudi če se vam ne zdi ima vsak posebne darove. Pokličite Risa naj vam jih pokaže. Je zelo dober sopotnik, ki vam ne bo ovinkaril ampak vam bo odkrito pokazal kaj je za vaše najvišje dobro.

Kot zanimivost, mladiči risov imajo poletje in jesen čas, da se naučijo vseh sposobnosti za preživetje, saj v času pozne zime, mladiči zapustijo svoje družine in gredo na svoje. To nam lahko pove, da se moramo zelo hitro zanesti na svoje sposobnosti. Seveda pa to ne pomeni, da smo sami. Ti mladiči zelo hitro najdejo svoje družine in krog se nadaljuje.

Če vas obišče Ris, prihaja čas, ko bo vse nevidno postalo vidno.

Add comment

Comments

There are no comments yet.