Netopir

Published on 27 June 2021 at 21:56

Shikaka! … Kadar koli pomislim na netopirja se spomnim na film Ace Ventura: Klic divjine, kjer je Jim Carry igral vlogo detektiva, ki ima neverjetno povezanost z živalmi, včasih v zelo ekstremne konce. A v tistem filmu spoznamo, da se vsemogočni živalski zaščitnik boji enega bitja – netopirja. V tistem filmu je glavni fokus celotne zgodbe iskanje albino netopirja, ki ga tamkajšnji domorodci imenujejo Shikaka. V filmu je ogromno zabavnih prizorov na to ime in na iztrebke, ki se imenujejo »guano« iz česar naj bi delali posodice. (Guano je zelo pomemben pri gnojenju narave, netopirji sami pa so pomemben del oplojevanja rastlin)

A če se malce odmaknemo od Hollywooda, bi rad izpostavil le nekaj kot zanimivost. V tistem filmu bi lahko rekli, da je netopir »Senčna duhovna žival« Ace-u Venturi. To pomeni, da je karakteristika Netopirja tisto, kar predstavlja največji osebni in duhovni izziv za detektiva. Če bi potencialno naš junak želel priti na še višjo duhovno raven, bi se moral poglobiti v to kar Netopir predstavlja oz. bolje rečeno mu izkazuje skozi »zrcalo«. Več o duhovnih, totemskih senčnih, idr. živali si lahko preberete v blogu DUHOVNE ŽIVALI.

Vrnimo se nazaj k netopirju. Netopir je edini sesalec, ki ima sposobnost leteti. Zaradi svoje podobe s koničastimi krili, kriki in hektičnim letenjem mu je človeštvo kaj kmalu dalo negativen prizvok. A preteklost je malce drugačna. Simbol Netopirja je zelo širok a največkrat ga povezujejo s tranzitom, smrtjo, prerojenjem oz. ponovnim rojstvom (smrt in rojstvo sta povezana). Je močan simbol, da ne moremo kljubovati zakonom narave, kajti bolj se upiramo bolj boleče je.

V stari Babiloniji je netopir predstavljal duše umrlih, v Kitajski kulturi je bil simbol sreče in dolgega življenja, Maji  so ga povezovali z iniciacijami in ponovnim rojstvom. Obstajajo tudi zgodba o dveh bratih, ki sta morala v eni izmed sedmih preizkusov, najti pot iz labirinta, nad njima pa je bdel bog netopirjev Camazotz. Več o temu lahko najdete v drugem delu knjig Popol Vuh, ki jo je našel španski duhovnik Francisco Ximénez v 17. Stoletju.

Vsekakor vidimo, da je imel netopir kot simbol globlji pomen, kot ga poznamo danes. Je pa daleč od resnice, da je netopir negativna žival. Ena izmed glavnih lastnosti je, kot sem že omenil, smrt in ponovno rojstvo. Tu ne govorimo o klinični ali fizični smrti, govorimo o koncu nečesa v našem življenju. To nam povzroča kar nekaj težav, kajti to pomeni, da moramo spustiti nekaj iz življenja, na kar smo se čustveno zelo navezali. Vsi pa vemo, da nam je to včasih zelo težko. A rast se ne zgodi, le ostajamo v coni udobja, temveč ko le-tega zapustimo. To posledično pomeni, da se moramo soočiti s strahovi »kaj pa če…« ali pa celo kakšno soočanje s travmami. Zato, lahko asociiramo netopirja tudi kot žival, ki nam pokaže naše strahove a to z namenom, da se soočimo z njimi. Ker nam je to grozno, avtomatsko povežemo netopirja kot strah samega a kot vidimo je to le konstrukt našega uma, našega ega, saj mu je laže ustvariti obrambo, kot pa da spusti kontrolo.

S spuščanjem nečesa, kar enostavno ne deluje več v našem življenju pomeni, da gremo skozi neko iniciacijo, nek test v življenju. Tudi če ne želimo in se borimo proti toku narave, bomo kmalu opazili, ne glede na naš trud, nam stvar enostavno ne služi več, je neuporabna ali nam celo otežuje življenje še bolj. Zato se ne bojmo ampak sprejmimo to darilo od Netopirja. Lahko bi rekli, da simbolizira spremembo.

Izraz »slep kot netopir« je dejansko krivičen. Saj netopirji kar dobro vidijo in zelo dobro manevrirajo. Seveda pa je njihovo največje »orožje« uporaba ultrazvočnih krikov imenovano tudi EHOLOKACIJA. S kriki dejansko zaznavajo odboj zvoka ter tako navigirajo med letom. Redko bomo videli, da bi se dva netopirja zaletela v celotnem roju. To nakazuje sposobnost jasnoslišnosti in jasnovednosti.
Če se vam prikazuje Netopir je morda čas, da prisluhnete s svojim notranjim čutom, ter precenite ali vam oseba, ki vam govori resnično govori to kar čuti ali zavaja. Če ste v dogovoru za kakšen posel, ki je zelo pomemben za vas ali za podjetje in vam nek čut daje občutek ,da nekaj ni tako kot se »sliši« lahko prosite duh Netopirja, da vam razkrije, kaj se dejansko sliši.

Prikaz Netopirja lahko simbolizira tudi prehod, kjer se vaše življenje, kot ga poznate, izteka in k vam prihaja nov način, ki je za vas bolj zdrav, primeren ali namenjen. Istočasno pomeni, da se morate soočiti s strahom, sprememba ni enostavna, pa naj bo to menjava sedežne garniture, menjava službe ali celo partnerja. Morda celo zakonska razveza. A to pomeni le, da v vaše življenje prihaja nekaj drugega, ki je za vas v tistem trenutku bolj pomembno.

Komu pripada Netopir kot duhovna žival?

Ljudje z Netopirjem so načeloma zelo družabne osebe in celo blestijo v družbenih položajih. So posamezniki, ki zelo dobro slišijo, tudi tisto, kar morda niste povedali. Ste že bili v situaciji, ko ste nekaj zašepetali, oseba o kateri ste govorili pa vam je na glas odgovorila? Verjetno je bil vaš odziv: »Madona, slišiš kot netopir…«. Ljudje z Netopirjem so zelo jasnovidno, jasnovedno in jasnoslišno naravnani. Imajo zelo dobro povezavo z nerealno realnostjo in vodniki. Največkrat bodo v svojih meditacijah tisti, ki »slišijo« glasove oz. odgovore ( ne zamenjujmo s psihozo ali shizofrenijo). So osebe, ki vidijo širšo sliko, tudi če jim nihče ni predstavil vsega. In ne nazadnje so to osebe, ki so največkrat imela težke trenutke in izzive v življenju, ki so predelovale veliko travm, da so danes na položajih, kjer so. To posamezniki, ki imajo veliko življenjskih izkušenj, ki jih lahko predajo naprej vsem, ki so pripravljeni prisluhniti.

Strah pred neznanim je normalen, strah pred spremembo je normalen. Nihče ni imun in nikomur ni lahko. A dejstvo je, da sprememba je del cikla življenja. Sprejeti ga je težko, a ko enkrat ga, se življenje defenitivno spremeni. Netopir nam bo pokazal, kdaj je čas.

Add comment

Comments

There are no comments yet.