Bizon

Published on 4 July 2021 at 17:58

Mislim, da je ena izmed ikoničnih živali, ko govorimo o šamanizmu. Predvsem ker največkrat pomislimo na Ameriške Indijance, te pa povežemo z bizoni (Bison, včasih »buffalo«, le-ta se bolj uporablja za bivole v Aziji in Afriki). A kljub tej »pop kulturi« (popularni kulturi) je zdravljenje Bizona zelo močna energija naših duhovnih vodnikov. Lahko rečemo, da ni kar tako upodobljen kot žival, ki ima ogromno modrosti.

Da je bizon sveta žival, še bolj pa beli bizon za Ameriške Indijance  iz Lakote (Sioux), govori zgodba, kako se je v času, ko so ljudje izgubili sposobnost komunikacije s Stvarnikom, pustošila pa je tudi lakota zaradi pomanjkanja divjadi. Dva lovca sta se podala v iskanje hrane, ko sta zagledala Žensko v Belem. Ta jima je naročila, naj se vrnete k svojim ljudem in naj najavita njen prihod, kjer jim bo pokazala kako moliti in slediti. Le-ta je resnično prišla, kot je obljubila, s seboj pa je imela Sveti Sveženj (molitveno pipo).

Predala jim je znanje o 7 svetih obredih:
Potilnice (očiščenje),
Obred Imenovanja (imenovanje otrok),
Obred Zdravljenja (zdravljenje telesa, uma in duha),
Obred Posvojitve (sprejemanja v skupino in ustvarjanje sorodstva),
Poročni Obred
(združitev moškega in ženske),
Iskanje Vizije (komunikacija s Stvarnikom o tem, kako hoditi po svoji življenjski poti),
Ples Sonca (molitev in poklon vsem »Ljudem« – Vsem bitjem Narave; človek, žival, rastline, elementi, gore…)

Ko je Deklina v Belem zaključila s predajanjem modrosti je povedala, da se ponovno vrne, ko bo ves svet ponovno našel povezavo z Naravo, in se povezal s Stvarnikom in vsem vesolju. Ko se bo ponovno zavedal, je del celotnega obstoja in prisluhnil modrosti obstoja. Preden je odšla se je štirikrat usedla na zemljo in vsakič. ko je vstala je bila v drugi barvi bizona: črna, rumena, rdeča in bela.

Nekateri interpretirajo to kot štiri velike rase sveta. Ko bomo vsi končno sprejeli drug drugega in se združili v eno skupnost, se bo Deklina/Ženska v Belem vrnila in nas popeljala v blaginjo. Skozi zgodovino lahko potegnemo nekatere smernice na podlagi velikih duhovnih vodij in učiteljev, ki so učili in širili podobno modrost, kot so: Jezus Kristus, Buddha, Dali Lama, ter Indijanska plemena ( poglavar Nori Konj, Rdeči Oblak,..)

Povzeto po https://www.legendsofamerica.com ter knjigi Animal Speak: Ted Andrews

Na sliki: Poglavar Nori Konj ( Chief Crazy Horse)

(V primeru napačnih prevodov ali napačnega imenovanja se iskreno opravičujem vsem pripadnikom Indijanske kultrue)

 

Ne glede na vrsto interpretacije pa je vsem skupno sporočilo. Sporočilo Bizona je Obilje (ang. Abundance). A tu ne govorimo o novodobni interpretaciji obilja, kjer zagovarjajo, da če prosiš in moliš za obilje, ti bo oblije kar podano, brez da bi mignili s prstom. Če si želim denar, novo službo itd. ni dovolj le da prosim, nato pa čakam, da pade iz neba. Brez da ne usmerimo energije, čas in volje v smer, ki jo želimo, nam ne bo prišlo naproti.

Ko se nam prikaže Bizon pomeni, da imam vsa sredstva na razpolago, da pričnemo slediti svojim ciljem. Naše življenj je prišlo do točke, ko so vsa sredstva položena na našo pot in čas je, da jih pobiramo na poti, ter sproti ustvarjamo tisto, kar nam je namenjeno. Včasih je res, da morda lahko traja dlje časa, konec koncev tudi hiše ne postavimo v enem dnevu ( Rim ni bil zgrajen v enem dnevu), ampak moramo verjeti, da bomo uspeli, le zaupati moramo v vodnike, v Stvarnika in najbolj pomembno, vase!

Bizon nam sporoča, da ne zavračajmo nekaj, kar nam v tistem trenutku morda ne pomaga. Shranimo za kasneje in morda nam bo prišlo prav. Če smo našli streho, nimamo pa še kleti, to ne pomeni, da je streha neuporabna, le ni še čas, da jo postavimo. Istočasno pa lahko pomeni tudi, da moramo biti varčni in preračunljivi. Ne trosimo in požrešno grabimo vse kar vidimo, ampak ravnajmo spoštljivo z darovi Narave.

»Use all the buffalo« - Uporabi celega bizona, je nek rek, ki nas uči, da uporabimo čisto vse, kar nam je na razpolago. Kožo za obleke in bivališča, meso za hrano, kosti za orodje, itd. Kar ne potrebujemo, lahko darujemo drugim ali vrnemo nazaj Materi Naravi. Bodimo hvaležni kar imamo, kar dobimo in ne bodimo požrešni, za vse je dovolj.

Komu pripada Bizon kot Totemska žival

Bizon pripada ljudem, ki so dobrodušni, ne obsojajo drugih in strmijo v dobrobit vseh. Posamezniki z Bizonom kot žival so neomajni, ko se lotijo zadeve, jo pripeljejo do konca. Morda največja lastnost ljudi z Bizonom je ta, da se nikoli ne obremenjujejo, ali imajo dovolj sredstev. Enostavno verjamejo, da jim bo vesolje priskrbelo vse kar potrebujejo, ter s tem usmerijo svojo energijo v realizacijo svojih načrtov. Največkrat se nam zdi, da imajo ti ljudje enostavno največjo srečo v življenju, da jim vse pade kar iz neba. Na nek način jim res, a ne zato, ker so nekaj posebnega, ampak zato ker živijo svoje življenje, kot jim je namenjeno oz. kot jo je duša izbrala.

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador