Kresnica

Published on 12 July 2021 at 20:46

Ste že kdaj opazili lučke v večernih oz. nočnih časih, ki letajo okoli vaše glave? In ne, ne govorim o NLP-jih. Te so čisto majhne lučke, ki kar izginjajo in se pojavljajo tako malo mešano. Govorimo o Kresnice, majhni leteči žužki, ki so znani po temu, da proizvajajo svetlobo s posebnim organom v zadku. Zaradi te sposobnosti so velikokrat upodobljene kot magične ali mistične, svet fantazij pa jih velikokrat povezuje z Vilini, vilami ter škrati.

Svetlobni znaki v ličinkah primarno služijo kot obramba oz. svarilo pred napadalci. To pa zato, ker ličinke oddajajo kemične snovi, ki dajejo občutek neužitnosti ali pa so celo toksične. Dolgo časa so mislili, da je funkcija svetlikanja enaka tudi pri odraslih, a danes vemo, da služi le kot način privabljanja partnerja za parjenje.

Način svetlikanja predstavlja tudi različne načine komunikacije in način »dvorjenja«. Tako lahko vidimo svetenje, svetlikanje, sodelujejo pa tudi drugi kemični signali poleg svetlobnih. Predniki kresnic so uporabljali feromone – kemijske signale, po katerih so se sorodne vrste med seboj identificirale. Barva svetlobe, vrsta svetenja, čas svetenja itd., je način kako so se razne vrste med seboj spoznavale.

 

Samice načeloma niso sposobne leteti, zato signalizirajo samcem iste vrste, ko jih zaznajo.

Kresnice velikokrat povezujejo z magičnostjo, oz. magičnimi gozdovi, skrivnimi prehodi v druge realnosti ali pa kot edina svetleča pikica v popolni temi, ki vas vodi proti vašem cilju, ko se morebiti izgubite v oceanu temnih dogodkov, misli ali ljudi. Ne opazimo jih vedno, mogoče zato, ker so drobne, morda pa zato, ker nismo pripravljeni vstopiti v svet. Ali pa morda še ni pravi čas, kot smo izvedeli, lahko zaznamo njihovo svetlikanje le, če smo na isti »frekvenci«.
Če torej opazimo Kresnico pomeni, da je čas, da stopimo naprej.

Kresnica predstavlja tudi svetlobo, svetlobo v nas samih. Glede na situacijo in vprašanje je pomembno, da ko opazimo znake Kresnice, da se vprašamo, katero vrsto svetlobe nam sporoča.
Lahko pomeni, da je tisto, kar iščemo pravzaprav v nas samih in je čas, da to izrazimo. Pokažemo okolici in svetu svojo svetlobo, ne iščemo več odgovorov drugje, saj so le-ti v nas samih. Vsak seva s svojim odtenkom svetlobe, vsak ima svojo energijo, ki jo dodaja kolektivu. Poglejmo vase in našli bomo odgovor.

Lahko pa pomeni tudi, da smo bili »izbrani«, da vodimo druge v svojo svetlobo (oz bolje rečeno smo slišali klic, da je čas). Namreč ni le ena in edina svetlobo, vsak ima svojo, unikatno. Ne primerjajmo se z drugimi in ne želimo si biti kot nekdo drug, bodimo to kar smo mi, pravi jaz. In tudi če nekdo drug sveti z isto svetlobo, uporablja enake signale, še ne pomeni, da smo enaki. Kot vemo poleg svetlobne delujejo tudi kemijski dejavniki in pri nas ni nič drugače.

Seveda pa ni ovire, da ne smemo skupaj leteti v skupini, risati svoje umetnine in se izražati to kar smo. Če ste kdaj imeli priložnost opazovati skupino kresnic ste opazili, da se ne prerivajo ali zaletavajo ampak vsaka pleše svojo zgodbo in ko pogledaš skupaj ves ta ples šele lahko opaziš kakšna čudovita umetnina lahko nastane, ko preprosto pustiš, da je vsak to kar je, edinstven.

Kresnice blizu Nurnberga, Nemčija; čas zajemanja 30s, vir:wikipedia

Seveda pa nam Kresnica lahko pošilja tudi opozorilo oz. nam namenja zdravljenje namreč moramo poznati svoje meje. Nič nam ne pomaga, če odplešemo svojo največji svetlobni ples, če pri tem izgorimo. Če dopustimo, da nas ego preveč prevzame (govorimo o »materialnem« egu ), se zna zgoditi, da bomo izgubili svojo energijo. Vedno bodo ovire v našem življenju in vedno bodo trenutki, ko se nam bo zdelo da je tema enostavno premočna, da ne bomo videli drugih, a to ne pomeni, da smo izgubljeni. Le zaupati moramo vase, biti gospodarni s svojo energijo in svetlobo, ne svetiti kar tako v tri dni samo zato ker lahko, ampak preceniti kdaj je čas, da svetimo in kdaj čas da varčujemo.

Komu pripada Kresnica kot totemska žival?

Ljudje s Kresnico kot totemsko žival so večino časa dobre volje. So posamezniki, ki uživajo svetlobo, niso ves čas na istem mestu ampak se selijo. Radi potujejo in živijo življenje polno. Radi plešejo ali se kakorkoli podobna izražajo. So na nek način simbol, kamor bi morali vsi strmeti. Gledati življenje kot dar, kot lepoto in biti hvaležni za to kar imamo. Opažati pozitivne stvari ne samo negativne in enostavno sprejeti, da smo vsi različni in da s tem ni nič narobe.

So pozitivci, bi lahko rekli.

Največkrat so posamezniki s Kresnico tudi učitelji, svetovalci in mentorji, še posebej, ko govorimo o mističnosti in jasnovidnosti, saj so veliko časa tako v tem kot v onem svetu, kot da jih vodi nek čarobni ples.
Večinoma ti posamezniki najbolj zaživijo, ko se stemni. Nekateri celo tako, da bi jih opazili pri ugasnjeni luči, ne tako da jih vidimo, ampak enostavno čutimo, da so tam.

Prisluhnite Kresnici, ne bojte se biti edinstveni, plešite in živite življenje kot je bilo namenjeno. Naj vaša luč nikoli ne ugasne!

Add comment

Comments

There are no comments yet.